Het lijkt bij uitstek een zomers activiteit, het aansteken van de BBQ. Zodra de eerste zonnestralen verschijnen, ruik je ook al vaak de lucht van houtskool en gebraden vlees en groenten. Maar niets is minder waar, een BBQ is bij uitstek een manier van koken die je het hele jaar door kunt doen.
Buiten koken
Het is natuurlijk wel fijn als je buiten staat te koken dat het lekker weer is. Vlees omdraaien in de stromende regen, wordt niemand blij van. Het is voor het bereiden voor eten ook belangrijk dat de BBQ droog staat, anders wordt eten klaarmaken een lastige opgave.
Maar op dagen dat het droog is, maakt niet uit welke temperatuur kun je altijd barbecueën.
Winter barbecue
De afgelopen jaren is de winterbarbecue steeds bekender geworden. Dat is ook niet gek, kijk maar eens op een gemiddelde kerstmarkt, waar heel veel eten wordt bereid op de grill en rotisserie. Zo kun je ook gemakkelijk een stuk vlees low and slow bereiden in de winter. Daarvoor hoef je niet de hele tijd buiten te staan, maar vooral op de temperatuur van de BBQ letten.
Maar ook gepofte kastanjes kun je heel goed bereiden op de barbecue en wat dacht je van Glühwein. Heerlijk om dat op de barbecue te bereiden en iedereen te voorzien van een opwarmertje tijdens de winter barbecue.
Herfts en lente barbecue
Een heerlijke herfststoofpot van de barbecue? Dat is een aanrader! De mix van specerijen, vlees en rokerigheid zijn onweerstaanbaar.
Gegrilde lentegroenten van de barbecue zoals wortels, asperges en prei, zeker doen! Je proeft de smaken van de groenten intens door het grillen en de rook van de barbecue.
Hoe barbecue je het hele jaar door
Allereerst; ga je barbecue zien zoals hij is. Een enorm veelzijdig apparaat waarmee je verschillende kooktechnieken kunt proberen. Alles wat je in een oven of slow-cooker kunt maken, kun je ook op de barbecue maken. Alles wat je kunt grillen, kan natuurlijk ook op de barbecue.
Kijk daarnaast echt naar seizoensgroenten en vlees die bij het seizoen passen. Dan heb je de juiste ingredienten op het juiste moment en kun je gaan nadenken over een barbecue gerecht.
Tot slot; begin gewoon! Ga proberen, experimenteren en geniet er vooral van!